1. Sinds 1840 (6 mei om precies te zijn) bestaat de postzegel. Uitgeverij DAVO levert van meer dan 70 landen voorbedrukte postzegelalbums. Dat wil zeggen dat elke postzegel al in het album is afgebeeld. Om het verzamelsysteem compleet te houden worden elk jaar nieuwe bladensets, supplementen geheten, uitgegeven. Daarop zijn de postzegels van het meest recente jaar afgebeeld.

2. Het DAVO verzamelsysteem begint met een verzamelband (of meerdere banden) per land om de bladen en zegels in op te bergen. Voor Nederland zijn het er momenteel 9. Deze banden hebben een handig schroefsluitsysteem zodat u bladen aan uw band kunt toevoegen, of juist eruit kunt nemen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[Luxe band]

 

3.  Van elk uitgiftejaar van postzegels van een bepaald land bestaat een bladenset, supplement genaamd, waarop alle postzegels staan afgebeeld (meestal in zwart-wit), die in dat jaar zijn uitgegeven. Deze kunt u aan uw album toevoegen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[Luxe Supplement]

4. Om het verzamelen toe te spitsen op de wensen van de verzamelaars heeft Uitgeverij DAVO voor elk land een basissupplement*. Maar er zijn ook verzamelaars die graag velletjes, boekjes, blokjes of andere versies verzamelen. Daarvoor maakt DAVO speciale supplementen. U hoeft dus slechts die bladen aan te schaffen die bij uw verzameling horen.
zie ook hoofdstuk 10: welke postzegels maken deel uit van het basissupplement

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[‘Extra’ supplement]

5. Dan blijft er natuurlijk de vraag: “Hoe bewaar ik de postzegels op de bladen in het album?” Daartoe zijn alle bladen beplakt met klemstroken die precies groot genoeg zijn om de postzegel te beschermen. Let wel op: klemstroken bestaan altijd uit 2 folietjes, waartussen de postzegel wordt opgeborgen. Voor een optimale bescherming!
(Nb Past de postzegel niet, dan is de kans groot dat deze per ongeluk achter beide folietjes van de klemstrook is gestoken, in plaats van ertussen).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[blad met klemstroken]

6. Uitgeverij DAVO biedt als voordelige keus aan de beginnende verzamelaar om (in plaats van de jaarlijkse supplementen in losse banden) al complete albums te kopen. Dat geeft een behoorlijk besparing. Er zijn inmiddels acht albums voor Nederland:

Nederland I   (1852-1944)
Nederland II  (1945-1969)
Nederland III (1970-1989)
Nederland IV (1990-1999)
Nederland V  (2000-2007)
Nederland VI (2008-2014)
Nederland VII (2015-2020)
Nederland VIII (2021-2023)

en dan is er nog een (lege) band IX en een band zonder nummer (op de rug).
 
7. De beschikbare banden met een nummer op de rug, waar momenteel nog geen inhoud (in de vorm van supplementen) voor is en de banden zonder nummer beklemtonen de flexibiliteit van het DAVO verzamelsysteem. U kunt deze banden namelijk gebruiken om andere producten, die u graag bij uw verzameling wilt bewaren, in op te bergen. Ook kunt u, als u in de albums I tot en met VIII andere producten hebt toegevoegd, waardoor deze te vol worden, de ‘inhouden opschuiven’ en maakt u gebruik van band nummer IX om uw gehele verzameling logisch in het DAVO verzamelsysteem op te bergen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[Luxe albums Nederland]

8. Als u aanvullingen wilt opnemen in uw verzamelsysteem, wilt u natuurlijk wel dat het geheel er mooi, verzorgd en als eenheid uit blijft zien. Daarvoor kent het DAVO verzamelsysteem een aantal bladen en mappen die er voor zorgen dat u alle denkbare filatelistische producten aan uw album kunt toevoegen.
Hieronder vindt u een opsomming, afbeeldingen en toepassingsmogelijkheden van de verschillende producten.

a) Luxe titelblad
Toepassing: De titelbladen geven uw albums een extra luxe uitstraling

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[Luxe Titelblad]

b) Insteekbladen
Toepassing: De insteekbladen zijn o.a. heel geschikt om uw zegels van het lopende jaar, waar nog geen supplement voor is verschenen, alvast onder te brengen in uw album.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[Insteekblad]

c)
 Blanco-, ruit- en kaderlijnbladen
 Toepassing: Met deze bladen kunt u volledig naar eigen inzicht uw verzameling opzetten of aanvullen door gebruik te maken van bladen en/of een album met blanco-, ruit- en kaderlijnbladen.
d) Blanco kaderlijnbladen met landsnaam 
Toepassing: Als u variaties van zegels verzamelt van een bepaald land, zijn de blanco kaderlijnbladen met een landsnaam ideaal. Deze kunt u  aan uw album toevoegen waardoor een mooie en logische verzameling ontstaat.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[blanco-, ruit- en kaderlijnbladen]
 
e) L-mappen (op kaderlijnbladen)
Toepassing: Met de DAVO L-mappen, die u op blanco bladen plakt, kunt u flexibel en gemakkelijk allerlei soorten zegels en velletjes opnemen in uw album.
Klik hier voor meer uitleg over het gebruik van L-mappen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[L-mappen]

 

f) D-mappen
Toepassing: D-mappen zijn vooral handig voor wat “zwaardere” items.
Voor het toevoegen van uw enveloppen, eerstedagbladen, ansichtkaarten enz. aan uw landenalbum. D-mappen zijn leverbaar in 4 verschillende formaten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[D-mappen]

9. Het DAVO verzamelsysteem voorziet natuurlijk ook in de klemstroken die u nodig hebt voor het opbergen van uw zegels op de blanco-, ruit- en kaderlijnbladen. U kunt daarbij maar liefst kiezen uit zes varianten:
a)Nero (transparant, glanzende bovenlaag met zwarte achtergrond)
b)Cristal (transparant, glanzende bovenlaag met transparante achtergrond)
c)Mela (transparant, ontspiegelde bovenlaag met zwarte achtergrond)
d)Alba (transparant, ontspiegelde bovenlaag met transparante achtergrond)

Zelfklevende stroken:

e) Easy zwart (transparant, ontspiegelde bovenlaag met zwarte achtergrond
f) Easy transparant (transparant, ontspiegelde bovenlaag met transparante achtergrond)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HOE GEBRUIK IK EASY STROKEN ??

 

 

[Klemstroken]
 
10. In de DAVO aanvullingsbladen van de basissupplementen worden alle nieuw verschenen postzegels, blokken en boekjes opgenomen. In het basissupplement treft u alle verschillende postzegels éénmaal aan. Velletjes en boekjes die meerdere identieke zegels bevatten worden niet in dit supplement opgenomen, maar alleen de verschillende zegels hieruit. Indien postzegels zowel op gegomd als zelfklevend papier worden uitgegeven, wordt alleen de basiszegel (meestal de gegomde versie) opgenomen. Dit geldt ook voor variaties in kleur of tanding.
Variaties in postzegels die wij niet in het basissupplement opnemen kunt u met behulp van bladen of mappen (zie beschreven bij punt 8) zelf aan het album toevoegen. Zo biedt Uitgeverij DAVO u een basis voor uw verzameling, met daarnáást maximale flexibiliteit.